torsdag 27. oktober 2011

Familiehunden

I dag er det mange hunder i Norge, og jeg velger å tro at Norge er et godt land å være hund i. Vi har et ganske passende klima, og selv om det varierer er det sjelden svært varmt eller svært kaldt. Vi har mye skog og grønne lunger. Og kanskje sist, men ikke minst er vi nordmenn et turfolk, som liker å ferdes i naturen! Eller er vi egentlig det? Er du en av dem som trives i skogen uansett vær har du kanskje lagt merke til at du en mørk og regnfull kveld er ute ganske så alene? Jeg har tenkt på det samme mange ganger: hvor blir det av alle de hundene du møter i skogen i strålende solskinn på søndager?

Er de bare ute på langtur de dagene været tillater det og eierene har tid? Hva gjør de i så fall alle de andre dagene? Er med på andre hundeaktiviteter? Eller luftes de et kvartes tid rundt kvartalet? Jeg tror desverre mange hunder havner i den siste kategorien.  Mange mennesker opplever tidsklemma med jobb, barn, middag, fritidsaktiviteter, husarbeid og på toppen av det hele en hund. Dette er ofte den såkalte familiehunden. En i utgangspunktet snill og harmonisk hund som tilbringer store deler av dagen innendørs og alene. Den er hjemme mens familien er på jobb og skole. Når barna kommer hjem får den kanskje løpe ut i hagen eller utenfor blokka å tisse. Så må den vente mens familien gjør lekser, lager middag og spiser, etter middagen er det klart for dagens høydepunkt: TUR! Turen varierer kanskje fra et kvarter til en time og er rutinepreget. Mange går en runde i kvartalet der man bor. Hunden gjør det den skal og "leser dagens aviser" og så er det inn igjen. Nå er det tv-titting for familien og hunden skal forholde seg rolig.

Høres det gøy ut å være hund? Jeg vil svare nei. Og jeg tror (ren synsing her) at mange atferdsproblemer bunner i nettopp dette. Hunder er smarte dyr og trenger å få utfolde seg både fysisk og psykisk. Noen raser passer bedre i rollen som familiehund enn andre. Og det å velge riktig er kanskje alfa-omega for hvordan hundeholdet blir. En typisk bruksrase vil mest sannsynlig bli rastløs og understimulert i en hverdag som kun består av en halvtimes tur i bånd. Understimulerte hunder kan få ut energien på andre måter som for eksempel å ødelegge inventar, bjeffe, vokte, gjete, stresse hvileløst frem og tilbake, slikke på labbene og så videre. I verste fall kan de utagere mot mennesker og/eller andre hunder og da er det ofte nok for familien og hunden blir omplassert eller avlivet fordi den var "gal", dårlig avl, feil fra oppdretters side, barna ble "allergiske" eller liknende.

En roligere rase vil kanskje gli bedre en i en hektisk hverdag med mindre stimuli, men det er ikke dermed sagt at hunden er lykkelig og tilfreds. Retrieverdepresjon er et begrep som brukes om hunder som har mistet livsgnisten fordi de har blitt tilvent et liv med altfor lite aktivitet. I motsetning til hundene som jeg beskrev tidligere som får ut energien på andre måter har disse vent seg til et liv som "sofapute". Retrieverdepresjon rammer ikke bare Retrievere men ofte typiske familiehundraser som anses som enkle, og hvor eieren ikke har planer om å legge veldig mye tid i hundeholdet.

Hva kan man gjøre for å gjøre hverdagen til hunden mer variert? Det er faktisk ikke så mye som skal til! Ta med deg en neve med gòbiter eller tørrfòr i lomma på den faste turen og kast disse inn i en busk og la hunden søke dem opp. Da får den brukt hodet og snuten. La hunden bære kløv. Bruk 5 minutter daglig på å lære hunden et triks. Gå tur et fremmed sted med nye lukter. Arranger play-date med andre hunder. Legg et lite spor med hundens favorittleke i enden. Meld deg på et kurs og sett av denne ene kvelden i uken til hunden din. Kjøp en aktivitesleke for hunder. La hunden balansere på lekeapparater for barn. Listen er lang, og dere har sikkert mange flere forslag på enkle ting som kan berike hundens liv.

Ikke alle har lyst, tid eller mulighet til å holde aktivt på med hund som hobby, men husk at det var du som valgte å kjøpe hund, den valgte ikke å komme til deg, så gi den det beste du kan. Det er ikke så mye som skal til...

Hva har du og hunden din gjort denne uka?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar